SFATURI

 Alegerea de la bun inceput a meseriasului competent va poate scuti ulterior de costuri suplimentare si de pagube neprevazute. Ideal ar fi sa gasiti de la inceput un electrician cu referinte bune de la cunoscuti,sau de la posesorii ultimelor lucrari executate de acesta dar daca aveti rabdare puteti incerca sa gasiti dvs si sa selectati electricianul potrivit. 
      In prima etapa trebuie sa va convingeti de calificarea si autorizarea celui care va va realiza lucrarea sau care va conduce echipa executanta. Trebuie sa stiti ca orice lucrare in instalatiile electrice trebuie executata de un electrician autorizat ANRE pentru executie instalatii electrice sau sub coordonarea unui astfel de electrician autorizat.

Asadar la contactarea unui electrician solicitatii acestuia prezentarea unei legitimatii prin care sa va dovedeasca pregatirea sa cat si valabilitatea unei astfel de autorizari. Daca este un electrician onest atunci nu va avea nici o retinere sa va demonstreze calitatea de electrician autorizat, ca o prima garantie a responsabilitatii sale in executarea lucrarii in cauza. 
Determinarea capacitatii si a experientei respectivului electrician este o etapa mai complicata , mai ales pentru un client care are prea putine cunostinte in acest domeniu. Sunt insa cateva lucruri simple pe care le puteti observa de la bun inceput si anume: un meserias ce se pretinde a fi bun trebuie sa aiba asupra sa scule adecvate pentru a duce la bun sfarsit o lucrare. Trebuie deci sa fiti atenti la dotarea cu scule, care sa fie specifice activitatii de electrician adica sa fie electroizolate si de asemenea sa poarte asupra sa un minim de aparate de masura pentru marimi electrice ca: tensiune , curent si continuitate.

Un alt aspect la care trebuie sa fiti atenti este ca un electrician bun va gandi inca de la inceput dimensionarea unei instalatii electrice pentru consumatorii declarati sau pentru numarul de locuri de consum necesare si va asigura acestora gradul de protectie optim si anume:pe circuitele de iluminat din interior nu se recomanda utilizarea patroanelor fuzibile mai mari de 6A sau 10A iar pe circuitele de prize de 10A sau 16A.Asadar daca un electrician va sugereaza folosirea unui patron fuzibil cu valoare mai mare de 16A pentru protejarea unui circuit de prize monofazice realizat cu conductoare de 2,5 mmp este cazul sa renuntati la serviciile lui. Nu agreati un electrician care va spune ca va pune o siguranta mai mare pe un circuit, "ca sa tina!!!".Scopul patroanelor fuzibile si al sigurantelor automate este de a asigura protectia circuitelor electrice prin intrerupere sau declansare cand circuitul respectiv e suprasolicitat! 
De asemenea este indicat, chiar daca asta nu e o practica obisnuita la noi, sa cereti o factura-chitanta pentru fiecare plata pe care o faceti. E o dovada de onestitate si apoi este o garantie in plus ca cel care executa lucrarea are o responsabilitate deplina asupra a ceea ce a facut. Bine este ca sa primiti si alte documente despre acea lucrare, cum ar fi un proiect si un proces verbal de punere in folosinta si garantie. 
Acestea sunt cateva etape simple in alegerea unui electrician potrivit pentru lucrarea pe care o doriti. Prin aceste exemple pe care vi le sugeram aveti sansa sa va asigurati ca veti obtine o lucrare de calitate si care nu va v-a da batai de cap dupa aceea.